Dry needling

Heeft u acute of langdurige pijnklachten?
Wij helpen u graag! Door onze persoonlijke benadering en jarenlange ervaring kunnen wij u de beste zorg bieden.

Wat is dry needling?
Dry needling is een techniek die toegepast wordt op de spieren. Het is een techniek die zijn oorsprong kent vanuit Canada en sinds een aantal jaar ook in Nederland wordt toegepast. Het richt zich op het verhelpen van zogeheten “triggerpoints”, beter bekend als een spierknoop.

Triggerpoint spelen vaak een (grote) rol bij pijnklachten. Je kan een triggerpoint zien als een hypergevoelig plekje in een spier. De triggerpoints zijn als het ware verdikkingen in spiervezels en liggen in een strakke of verharde band, die over de lengte van de spier voelbaar is. Dat de spier verhard aanvoelt komt doordat er lokaal veel spanning zit. Hierdoor is de lokale doorbloeding verminderd. Het doet vaak pijn wanneer je op een triggerpoint drukt, zowel op de plek zelf maar vaak straalt de pijn ook uit naar een ander gebied.

Hoe gaat dry needling te werk?
Dry needling word toegepast met naalden. Deze naalden bevatten geen vloeistof of medicijnen en zijn dus ‘droog’, vandaar de term dry. Met de naald word kortdurend in de triggerpoint geprikt. Het idee is dat de spanning van de spier direct verminderd wordt waardoor de lokale doorbloeding verbeterd. De spier zal hierdoor beter in staat zijn te ontspannen en ontspannen te blijven.

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van de naald voelt u in principe niet, dit komt doordat de naaldjes zeer dun zijn. Tijdens de behandeling kunt u een lichte prikkeling  ervaren en wanneer de triggerpoint op de juiste plek geprikt wordt spant de spier zich kort aan en dat kan een soort ‘kramp’ gevoel geven. Na de behandeling kunnen de spieren zwaar en vermoeid aanvoelen, meestal is dat van korte duur.


Is dry needling hetzelfde als acupunctuur?
Nee, dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden er meerdere naaldjes oppervlakkig  in het lichaam gezet. Deze naaldjes blijven dan een tijd zitten en hebben invloed op de ‘energie’ van het lichaam. Bij dry needling worden de spieren met 1 naald behandeld; er vindt geen ‘energie’ behandeling plaats.

Klik hier om een afspraak te maken.